Jako zabít ptáčka


napsala : Harper Lee
nakladatelství. Maldá fronta
překladatel: Markéta Mašková, Igor Hájek
počet stran: 280

Kdybych měla zhodnotit knihu jedním slovem, řekla bych že je prostě kouzelná. 

Jde o příběh odehrávající se v 30 letech 20 století. Pohledem malého děvčátka, Čipery, se podíváme na malé městečko Maycomb a jeho obyvatele. Její otec je právník. který se snaží sám vychovávat své děti. Snaží se jim vštípit základní principy slušnosti. Zasvěcuje je i do své práce. Když zastupuje černocha falešně obviněného ze znásilnění bílé dívky, jeho děti případ prožívají společně s ním.

Autorka za svou knihu získala Pulitzerovu cenu. Vůbec se tomu nedivím. Na motivy knihy byl natočený i film, který získal v roce 1962 tři Oskary. Člověk žije příběhem společně s Čiperou a jejím bratrem. Dívá se na děj přes jejich čisté vnímání světa. Kniha je často zařazována i do povinné četby a to je moc dobře. Navíc v červenci by mělo vyjít pokračování, které měla autorka spoustu let jen tak v šuplíku, takže se máme na co těšit.


Výsledek obrázku pro jako zabít ptáčka
Foto z filmu.

Hlavní vypravěčkou je osmiletá dívka Jana Luisa, které všichni říkají Čipera. Popisuje nám své dobrodružství, která prožívá společně se svým bratrem Jemem a kamarádem Dillem. Jejich světem je malé město, kde se všichni znají,jejich černá služebná Kalpurnie, která jim nahrazuje matku a jejich otec,Aticus. 

Kniha nám očima dítěte ukazuje pohled tehdejšího světa na soužití bílé populace a jejich černých sluhů. Na pozadí případu, který řeší dívčin otec, advokát, vykresluje tehdejší smýšlení. Černoch - Tom Robinson, je falešně obviněn ze znásilnění bílé dívky. Je to citlivý případ, kdy proti sobě nestojí jen slovo muže a ženy, ale i jejich barva kůže. Přesto, že důkazy shromážděné právníkem svědčí pro Tomovu nevinu, je předem odsouzen celým městem. 

V příběhu jsou nejkrásnější pasáže, kdy otec odpovídá na otázky svých dětí. Atikus vychovává své děti sám.. A vychovává je pomocí  příkladů a otevřeně jim odpovídá na všechny otázky. 


" Byl by mi třeba trochu ublížil," připustil Atikus, "ale až budeš starší, synku, porozumíš lidem trochu líp. Ať je to jak chce, dav vždycky sestává z lidí. Každé srocení v každém jižním městečku sestává z lidí, které člověk zná - to pro ně moc nemluví, že?"
"To bych řekl, že ne," potvrdil Jem.
" A tak bylo třeba osmiletého dítěte, aby je přivedlo k rozumu, že?" řekl Atikus.  "To něco dokazuje - že tlupu zdivočelých zvířat lze zarazit, z toho prostého důvodu, že v nich zůstává lidskost"


Miluji tu knihu, miluji jak spolu vycházejí otec a jeho děti.  Poklidné scény, kdy si děti hrají se střídají se scénami plnými napětí, kdy skoro ani nedýcháme, abychom zjistili jak to dopadne. Je to kniha plná poučení a to nejen v rasové otázce. Otec dětem vysvětluje význam školy, mezilidských vztahů, co je to odvaha a jak se projevuje. 

Hlavní hrdinka Čipera je neposeda, na svou dobu velmi zvídavá a odvážná. Taky jí její okolí vyčítá, že chodí oblékaná jako kluk. Je velmi chytrá, číst umí dřív než začne chodit do školy, což ji přivede do potíží s paní učitelkou. I její bratr je velmi inteligentní. Jejich vztah k lidem je bez jakýchkoliv předsudků. Otec se snaží, aby si sami vytvořili svou představu o fungování světa. Jen je jemně vede po cestě poznání. 

Moc se těším na pokračování knížky. Potkáme se s Čiperou o dvacet let později. Jaká kniha bude? 
  
Za knihu k recenzi děkuji knihy.idnes.cz





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi