Nejkrásnější - recenze



napsala: Marissa Meyerová
nakladatelství: Egmont
přeložil: Jana Zejmanová
počet stran: 192

Pokud knihu neznáte, neznáte ani spisovatelku, rozhodně vás zaujme obálka, je prostě nádherná.

Zrcadlo, zrcadlo, pověz,
kdo je v zemi zdejší nejhezčí a nejkrásnější.

Jen přistup blíž a já ti vyjevím
mé královny tajemství nejtemnější.

O hrabivosti, pro níž krásti a zabíjeti se neštítila.
O zlobě, z níž lámala vůli lidí.

Však tragédií největší jest, 
že činila tak z lásky, jak to bývá.

A jestli můj příběh nepravdivý shledáš, 
věz, že jsem pouhé zrcadlo. Lež neznám. 


Jde o životní příběh Levany. Setkáváme se s ní jako s mladou dívkou, v okamžiku, kdy by měla oplakávat smrt svých rodičů. Jenže Levana žádný žal necítí. Možná už ani není schopna truchlit pro někoho, nebo nemá důvod truchlit. Matka a otec pro ní nic neznamenali. Jako druhorozená královská dcera byla vždy přehlížena. Měla vše, na co si jen vzpomněla, ale lásku ji nikdo neprokazoval. 


Jako by nestačilo, co se šuškalo. Že mladá princezna vůbec není krásná, naopak je ohyzdně znetvořená po nějaké tragické nehodě z dětství. A jaké je to vlastně požehnání, že se na ní nikdo nebude muset dívat. jaké štěstí, že umí tak dobře ovládat své kouzlo a jejich vzácný dvůr nemusí snášet pohled na její ošklivost.

Jak se to stane, že je člověk zlý? Je to dané od narození, nebo to získá během výchovy formovaný okolím a lidmi. Právě to se nám pokouší objasnit autorka v příběhu Levany. 

Levana je od malička šikanovaná vlastní sestrou. Vychovávaná v hlubokém nezájmu svých rodičů a bez lásky. Díky zranění způsobenému v dětství, je znetvořená. Proto si nasazuje svoji iluzi, kterou vystavuje na obdiv. Může změnit podobu své tváře, postavy, ale i oblečení. Má dokonce schopnost ovládat mysl jiných. 

Touží po lásce, kterou zná jen z pohádek. Zamiluje se, ale její láska není opětována. Nedokáže se s tím vyrovnat a tak svého vyvoleného ovládne a donutí ho myslet si, že jí miluje. 


Výsledek obrázku pro Levana měsíční kroniky

Jsou okamžiky, kdy se Levana projeví i jako soucitné stvoření, ale zlo ji nakonec ovládne. Všechny své skutky si zdůvodňuje. Bude přece daleko lepší královnou, všichni s toho budou mít prospěch. Jestli si spisovatelka myslí, že mi bude Levany líto, protože si toho opravdu dost zkusila a neměla to v životě lehké, nepodařilo se. Nějak jsem se s ní nedokázala ztotožnit, vysvětlit si její skutky. Byla pro mě dívka, která si věci neumí v hlavě srovnat a udělat to co je správné, i když morální hodnoty jsou jí jasné.  

Kupodivu není Levana nejzápornější postavou příběhu, tou je její starší sestra Channary. Je opravdu bezcitná, pohrává si s lidmi, sloužící jsou tu jen a jen pro její osobní potřebu. Když chce, aby se její švadlena věnovala jen šití šatů, nechá ji chirurgicky odstranit nohy. Bude mít pak víc času na práci. 

Kladnou postavou je tu Levanin manžel, Evret. Je čestný s spravedlivý, bohužel je lehce ovladatelný kouzly své ženy. Evreta prostě musíte milovat. Je to on, koho mi bylo líto.  Žije ve zlaté kleci, z které nemá šanci uniknout. Je to milující otec a vzorný manžel, i když svou ženu nemiluje. 

V knize se seznámíme i s malou Winter, Evretovou dcerou a Selenou, dcerou Channary.
Jsou to postavy důležité v dalších dílech Měsíční kroniky. Nakouknete do jejich dětství.

Je to krásně napsaná kniha. Do příběhu jsem se po chvilce ponořila. Měsíční kroniky ve mě získali další čtenářku. jsem rozhodnutá přečíst celou sérii. Příběh je čtivý, napínavý, nepostrádá kouzla a dějové zvraty. Musím se přiznat, že na konci jsem uronila i pár slziček. Jsem zvědavá co dalšího Levana provede, jak to dopadne se Selenou.

Atorka našla námět z pohádek, které všichni známe a dala mu nový šat. Umístění království na měsíc, kouzla, která ovládají jen vyvolení. Kastovní systém, který je jedinečný pro tento svět.
Kouzlům asistuje věda, genetika, bioinženýrství. Navíc na královském dvoře je plno intrik a každý má dvě tváře, svojí vlastní, kterou skrývá a druhou vytvořenou iluzí, kterou vystavuje. Moc se jí to povedlo. 


Komentáře

Unknown píše…
O Měsíčních kronikách jsem už slyšela a musím konstatovat, že takhle zní ještě o kousek lépe. :)
Slavka Knihomolka píše…
Jsou fakt supr. Rozhodně se do nich post. :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi