Král rytíř - audiokniha


Autor: Vlastimil Vondruška
Namluvil: Jan Hyhlík
Čas poslechu: 26 hodin 6 minut

Třetí díl Přemyslovských epopejí nám ukáže další část naších dějin. Budeme pokračovat ve vyprávění o životě krále Václava I. a plynule přejdeme k příběhu jeho syna Přemysla. Kronikář nám předkládá velmi zajímavé zvraty v životě Přemysla Otakara II., jenž měl původně nastoupit kněžskou dráhu. Osud to zařídil jinak a splnil mu jeho velké přání, stal se z něj rytíř.

Vlastimil Vondruška je kladenský rodák. Miloval dějepis a tak není divu, že vystudoval historii a etnografii na Filosofické fakultě University Karlovy v Praze. Pokud jste někdy byli na jeho besedě, sami jste jistě poznali, že je nadšený pro dějiny našeho státu. Dokáže velmi poutavě vyprávět a stejně tak i píše. V jeho knihách je plno maličkostí, které člověka zaujmou.  Nesoustředí se jen na historická fakta, jde o zjištěné skutečnosti obalené trochou fikce. Vyprávění je pak daleko zajímavější. 

Opět nás příběhem provádí kronikář, který zaznamenává to co zažil i to co slyšel či četl. Vypráví nám o životě našich panovníků. Krále Václava I potkáváme už jako ostříleného panovníka, který má dostatečnou autoritu. Musí čelit intrikám, které na něj chystají i členové jeho vlastní rodiny. Svému synovi Přemyslovi určil dráhu církevního hodnostáře. Osud ale zasáhl a Přemysl Otakar II se stal následníkem trůnu. 


Audioknihu opět namluvil Jan Hyhlík. Jako vypravěč mi vyhovuje. Nesnaží se různě pitvořit, vše, co potřebuje, dokáže vyjádřit pouze pomocí intonace. Mám ráda jeho klidné vypravěčské tempo. Není divu, že už namluvil přes 150 audioknih. 

Audiokniha pana Vondrušky mě ani tentokrát nezklamala. Posloucháme velmi zajímavý příběh plný intrik, bitev, zrady, ale i rytířského chování. Panovník musel umět využívat nejen své bitevní převahy, ale i taktiku získávání vlivu pomocí vhodných svazků. Manželství nebylo otázkou lásky a sympatií, ale hlavní myšlenkou bylo upevnění, nebo lépe, posílení svého postavení. To poznal na vlastní kůži i mladý Přemysl, když mu otec dojednal svazek s ženou o dost starší. Není divu, že mu toto manželství nevydrželo. 

Příběh má v různých chvílích různou dynamiku. Barvité vyprávění o bitvách střídá klidné pozorování každodenního života na dvoře, manželských vztahů atd.. Podíváme se na intriky, které dokázali obrátit proti sobě otce a syna. Velmi přehledně jsou popsány vztahy mezi mocnými rody v Evropě. Dozvíme se i zajímavé informace o postavení církve.  Vždy mě zajímalo postavení žen v dané době. V tomto příběhu jsou velmi silné a rozhodně se s jejich vlivem musí počítat. 

Pořád si připomínám, že ne vše v knize je skutečnost. Některé části si musel autor domyslet tak, aby celek dával smysl. I tentokrát si s tímto nelehkým úkolem dobře poradil. Prostřednictvím kronikáře si dáváme další dílek do naší skládačky dějin českého státu. Je dobré znát naší historii a poučit se z ní. 


Za audioknihu k recenzi děkuji Audioteka.cz
Audioknihu můžete koupit ZDE







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi