Chudák Manolito

                                                  
Elvira Lindo


přeložila:          Eva Šašková
ilustroval:         Emilio Urberuaga
naladatelství:    Omega


Jde o druhý díl série o Manolitovi. První díl se jmenuje Manolito Brejloun.Vyprávění o jedné obyčejné - neobyčejné rodině.

/Za těch osm let, co žiju na zemský zeměkouli, se mi stalo takovejch věcí, že by nestačilo ani následujících devadesát dva let, abych je všechny vypověděl. /

Manolito, chlapec s bohatou fantazií, kterému kamarádi říkají Manolito Brejloun, prožívá mnoho dobrodružství se svými přáteli Ušatcem, Džihádem, Arturem Románem a Susan špinavé kalhotky. K jeho lumpárnám se  občas přidá i jeho milovaný a trochu bláznivý dědeček a mladší bratříček, kterému Manolito neřekne jinak než Blbeček. Jejich dobrodružství se odehrávají v madridské čtvrti Carabanchet. Jako dítě školou povinné přenáší své historky i do školy a k jeho pančelce Asunción, která svým žákům neřekne jinak než kriminálníci. 

Tatínek Manolita je řidič nákladního automobilu a tak často není doma. Péče o Manolita a Blbečka je zcela na matce. Kromě dvou dětí má máma na starosti i dědečka. Ještěže má kamarádku, všetečnou sousedku Luisu, která ji se vším pomáhá.

Manolito není žádný namyšlený kluk, který si myslí, že je ve všem nejlepší. Je to prostě obyčejný průměrný chlapec, který má běžná trápení se svými rodiči, bratrem, kamarády a dokonce i s holkou. Jeho vyjímečnost je v tom, jak dokáže vyprávět běžné příhody tak, že jsou neobyčejné a zábavné.

Maniloto má rád své rodiče, dědečka Nicolase i bratra. To mu však nebrání v tom, vidět nejen jejich kladné stránky, ale i jejich chyby a samozřejmě se s námi o své postřehy podělí. 

Je to kniha pro děti, psaná hovorovým jazykem. Kapitoly jsou krátké ,což se dětem bude dobře číst. Líbil se mi styl humoru. Dokonale uvěřitelné historky plné postřehů. Když jsem začala číst, trochu jsem vázla na stylu mluvy, ale po chvilce jsem se přistihla, že se usmívám. Děj vás dokonale v táhne a vy jste najednou jedním z party kluků potulujících se po parku u Oběšence. Je jedno jestli je vám osm, devět nebo klidně i čtyřicet, nad knížkou se pobavíte. 





Knihu moc hezky dokreslují obrázky Emilia Urberuaga. Je to přesně ten styl ilustrací, které k této knize sedí, dokonalé kombinace. 



Děkuji nakladatelství Omega a knihkupectví Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi