Marťan - audiokniha


Autor: Andy Weir
namluvil: Jan Zadražil, Jan Vondráček
délka poslechu: 11hodin 38 minut


Audiokniha Marťan Vás přiměje zamyslet se nad tím, co by jste dělali, kdyby jste se ocitl na opuštěném, vzdáleném místě, bez naděje na brzkou záchranu. Jen silná osobnost se donutí přemýšlet a i ze zdánlivě bezvýchodné situace dokáže najít východisko. Mark Watney je inteligentní, velmi pozitivně naladěný člověk. Ani taková katastrofa, jako zůstat samotný na Marsu, bez možnosti brzké záchrany, ho nevyvede z rovnováhy. I v této kritické situace si dokáže poradit. Využívá všechno, co se kdy naučil. Dokáže kombinovat a díky tomu se mu daří přežívat. Bude to stačit? Dočká se návratu na Zemi? 

Cestování vesmírem - jde o velmi lákavé téma. Andy Weir ho zpracoval opravdu bravurně. Příběh je velmi propracovaný.  Na nahrávce jde vidět, že si pohrál s přírodními zákony s chemii i fyzikou. Opravdu si na věrohodnosti dal velmi záležet. Všechno má vědecky podložené a jen odborník najde malé chybičky, které však celku vůbec neubližují. Všechno do sebe zapadá, každá okolnost je popsána tak, aby tomu porozuměl i laik. Pocity osamělého člověka, který prožívá náročné období, jsou zobrazeny velmi reálně. Navíc děj odlehčuje Markův suchý humor, který ho neopouští ani v těžkých situacích. 

Zdroj
Příběh Marka Watnyho od Andy Weira je všeobecně známý, takže uvedu jen základní kostru. Kosmonaut se díky nehodě a sledu náhodných okolností ocitne sám na Marsu. Posádka ho opustila v domnění, že je mrtvý. Jen díky svým schopnostem a touze přežít, se Markovi daří překonávat všechny těžkosti, které mu pobyt na Marsu klade do cesty. Jenže stihnou pro něj ze Země přiletět dřív, než mu dojdou zásoby?

Většinu informací se dozvídáme z deníkových záznamů osamělého astronauta. Vykresluje nám, jak se dívá na svou situaci, jak postupně hledá cesty k přežití. Prožíváme s ním jeho nejistotu a touhu přežít. Řešíme s ním jednotlivé problémy, které postupně vyvstávají. Mark se s námi dělí o každý krok o každou myšlenku. 



Vzhledem k tomu, že příběh je vystavěný převážně na vnitřních rozhovorech Marka, se kniha velmi dobře hodí na načtení. A musím uznat, že si s tím tentokrát dobře poradili. Trochu déle mi trvalo, než jsem si zvykla na osobitý hlas Jana Zadražila, ale na svou roli se hodil a po počátečním zvykání si, jsem si jeho hlas oblíbila. Dokázal si poradit i s náročnějším vysvětlováním technických postupů a zákonitostí. Humorné pasáže mu dokonale sedly, a já se občas smála nahlas.Ostatní hlasy na nahrávce jsou dílem Jana Vondráčka. nedá se mu nc vytknout, své role se zhostil bravurně.Pokud se chcete podívat, jak to vypadalo při nátáčení, můžete Zde

Hudební podkres, který dokresloval příběh mi ladil s každou situací, co se mi nelíbilo bylo různé rušivé pípání a zvonění. Bylo to pro mě dost rušivé a hlasité. Možná záleží i na typu přístroje, na kterém audioknihu přehráváte. 

Každopádně jsem si poslech užila, příběh byl zajímavý a inspirativní. Nahrávka byla kvalitní, a až na to pípání není moc co vytknout. Ukázku nahrávky si můžete poslechnout ZDE

Za audioknihu k recenzi děkuji OneHotBook.cz

 Nahrávku si můžete pořídit ZDE











Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi