Jiskra v popelu


Autorka: Sabaa Tahirová
Překlad: Petra Johana Poncarová
Nakladatelství: Host
Počet stran: 450 stran


Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechejte. Laila je sirotek z lidu Učenců, bojuje za osvobození svého bratra, kterého zajali vojáci impéria. Její lid žije pod nadvládou Válečnícků. Aby osvobodila svého bratra, je ochotná snášet bití i mučení. Elias, nejlepší voják na akademii, přesto ví co je to soucit. Nesnáší pronásledování a zabíjení Učenců, nechce sloužit impériu. Rozhodne se dezertovat, ale dřív než to stihne provést, je zatažen do soutěže. Kdo soutěž vyhraje, stane se novým císařem. 
Laila a Elias, každý z nich vyrůstal v jiném prostředí. Oba se trápí, každý z jiného důvodu. Přesto je jejich osud propleten. Na jejich rozhodnutí závisí budoucnost impéria.




Učenci, národ který trpí pod nadvládou Válečnického impéria. Z hrdého a učeného lidu se stali otroci. Laila žije s babičkou, dědou a bratrem. Když jednou v noci vtrhnou do jejich domu vojáci, jsou babička s dědou zabiti a bratra odvlečou do vězení. Laila se rozhodne, že udělá cokoli, aby bratra osvobodila. Stane se z ní otrokyně. 
Elias je v dětství vybrán k vojenskému výcviku. Nikdy se se svým osudem nesmíří a plánuje útěk. Chce být svobodný. Žít život bez bojů a zbytečného zabíjení. Výměnou za svobodu je ochotný riskovat svůj život. 

Kniha je psaná z pohledů obou hlavních hrdinů. Čímž jsme v tažení do života vojáka i otrokyně.Nedá se určit, kdo z nich je pro příběh důležitější. Oba v něm mají své místo. Laila projeví velkou odvahu a odhodlání, sama si moc nevěří, ale její skutky mluví za vše. Přesto mi byl víc sympatický Elias. Má citlivé srdce, ví co znamená soucit a nenávidí násilí, které je všude kolem něj. Je chytrý, silný, spravedlivý, prostě je to ten správný hlavní hrdina.  Každá kniha musí mít i své záporáky. Tady je to každopádně Eliasova matka, velitelka na Šerosrázu. Svého syna nenávidí a je připravena ho při nejbližší příležitosti sprovodit ze světa. Její krutost  nemá snad žádné meze. Autorka nenechala nikoho zahálet, postavy se neustále vyvíjí a za pozornost stojí i propracování vedlejších postav, které do příběhu dokonale zapadají.


Jde o velmi dobře vystavěný příběh. To, že ho sledujeme ze dvou pohledů, knize dodává plastičnost. Dokážeme se vcítit do obou, tak rozdílných, hlavních postav. Navíc, se hlavní hrdinové vyvíjejí a mění tím co  zažívají. Prostředí příběhu i zápletka je originální. Násilí, které v knize je není prvoplánované, aby nás pouze šokovalo, opravdu do příběhu patří. Kniha je plná překvapení, tajemství, násilí, ale i lásky. Jde o velmi emocionální příběh, který vás rozpláče, ale i rozesměje. Příběh má spád, dokáže vás vtáhnout a vy vše zažíváte s hlavními hrdiny. Každý detail příběhu je dokonale zapracován do celku.

Tak teď už jen přání, aby co nejdříve vyšel další díl.

Za knihu k recenzi děkuji PALMKNIHY.CZ
Knihu můžete získat ZDE






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi