Hladová Přání



Autor: Tereza Matoušková
nakladatelství: Krigl
Počet stran: 100

Mám ráda nové světy, plné magie a kouzel, proto je mým oblíbeným žánrem fantasy. Jako malá jsem milovala pohádky a fantasy jsou přece taky takové pohádky pro dospělé. Svět Podmoří, je přesně takový. Plný magie, tajemných bytostí, dobra, ale i zla.
Jukata, dívenka žijící v klášteře Tark Itlen plném kouzel, potká při průzkumu sklepních chodeb tajemného skřítka. Vidí ho jen ona a protože je velmi zvědavá, tajně se do chodeb vrátí, aby skřítka našla. Ten ji slíbí, že ji splní všechna její přání a za to chce jen jedno, aby ho nakrmila. Jukata ví, že nedělá dobře, ale nedokáže se ovládnout. Má přece tolik tajných, nesplnitelných přání. Skřítek postupně začne Jukatu ovládat a navíc se začnou zjevovat tajemné stvůry záhadného původu.


Zdroj

Kniha je útlá a tak není moc prostoru na představení fantazijního světa Podmoří, ve kterém se děj odehrává. Vystupují v něm postavy z předchozí tvorby autorky a my se dovíme jen malé střípky z jejich osudů. Příběhu to však na poutavosti neubírá. Vše začíná průzkumem tajemných chodeb, které se rozkládají pod klášterem. Femorian je přesvědčen o tom, že chodba kromě tajemných znaků nic dalšího neskrývá. 
Když se poprvé zjeví stvůry s chapadly, které vylézají z již prozkoumané chodby, všechny to zaskočí.  

"Opuštěná Jukata se vydala zpátky ke svým komnatám. Na jednu stranu ji mrzelo, že Femorian stříbrné bytosti neviděl, a cítila se ukřivděná, protože říkala pravdu, a on ji nevěřil. Na druhou stranu ale cítil silné vzrušení, protože pokud je nikdo kromě ní neviděl, musely být pohádkové. Vůbec jí nepřišlo na mysl, že by to mohl být přelud, stříbrnou bytost považovala za skřítka, kterého mohou vidět jen děti. Nic jiného to dost dobře ani být nemohlo. Kvapem se blížila nejdelší noc roku, a tak si pojmenovala svého skřítka Cukrátko, podle trpaslíka, který v Podmoří o Zimním slunovratu nosil dětem dárky.  Napadlo jí, že se v noci proplíží zpátky do chodby, sama bez dospělých, kteří by mohli pohádková stvoření vyrušit, a skřítka vyhledá. Třeba jí splní nějaké přání."



Hladová přání je temná pohádka, která nás vezme na výlet do Podmoří. Pokud ji dočtete, určitě Vás napadne, že chcete další informace o osudu jeho obyvatel. Zaujal mě tajemný Femorial, velekněz Atalan, malá Jukata.... Každá postava jako by měla svoje tajemství, které čeká na odhalení. Ani vztahy mezi nimi nejsou jednoduché. Autorka nestvořila dokonalé postavy, každá z nich má své kladné, ale i temné stránky. To nám je přibližuje a zlidšťuje a tím se daleko víc zapojíme do příběhu.,žijeme jím a snažíme se předem uhodnout, jak to dopadne. Jsme napjatí a překvapení a ani nedoufáme, že by mohlo vše dopadnout dobře, tak jak to v pohádkách bývá.

Děj není předvídatelný. Vše se odehrává v tajemném prostředí v režii magie a jejích tajemných zákonitostí. Kouzla jsou nezbytnou součástí našich postav, používají je bezděčně, samozřejmě, ale i tato moc má své omezení a hranice. Prostředí je temné, smutné. Chladné chodby prastarého kláštera, které skrývají nejedno tajemství. Přitom v jeho stěnách žije malé děvčátko, které je vychováváno věru prazvláštně. 

Jde o takovou knižní jednohubku, zhltla jsem ji za pár hodin. Je napsaná jednoduše, svižným tempem. Líbí se mi jak je svět propracován a vše do sebe zapadá. Autorka si na nic nehraje a proto příběh krásně plyne, najednou je konec a vy chcete víc. 

Moc se mi výlet do Podmoří líbil, proto rozhodně plánuji další cestu. Snad to pro mě bude stejně příjemný zážitek. 




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi