Kázání ohně


Autor: Francesca Haigová
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 384

Snila ten nejnebezpečnější sen – sen o rovnosti.


Už Vás někdy napadlo, jak moc by se změnil život na Zemi po katastrofě, kterou by způsobili lidé válkou nebo jadernou nehodou? Kniha Kázání ohně nám představuje jednu z možných variant.

Kázání ohně nám představí, jak to s civilizací vypadá, čtyři sta let po jaderném výbuchu. Země se změnila. Zasaženi byli lidé, zvířata i příroda. Po letech sucha a neúrody se na lidstvo usmálo štěstí, alespoň to si lidí mysleli. Začaly se rodit dvojčata. Vždy se narodil pár, chlapec a dívka. Bohužel, vždy jedno z dětí mělo nějaký tělesný hendikep. Tyto postižené děti byly označeny jako Omegy a byly vychovávány odděleně. To způsobovalo nerovné postavení mezi Alfy - dokonalými a Omegy - postiženými. Mezi dvojčaty ale bylo nezničitelné pouto. Když jeden z nich zemře, umírá i ten druhý.

Cass se narodí bez viditelného znetvoření, přesto je Omega. Je obdařena jasnovidectvím, což značí zvláštní druh postižení. Svou "vadu" dokáže dlouho skrývat a tak vyrůstá spolu se svým bratrem Zachem. Tím jsou oba ze společnosti Alfů vyloučeni. Má sen o rovnosti a o společném životě Alfů a Omegů.




"Předtím jsme Omegy stěží zahlédli, natož abychom s nimi trávili čas pod jednou střechou. Malý Oskar od sousedů zmizel hned , jak ho označili jako Omegu a odstavili. Těch několik, kteří procházeli vesnicí, se jen zřídka zdrželo víc než jedinou noc. Tábořili dole po proudu. Byli to vandrovníci, kteří chtěli zkusit štěstí ve větších osadách Omegů na jihu. A v letech, kdy byla špatná úroda, se někteří Omegové vzdali možnosti obdělávat podřadnou půdu, na níž směli sídlit, a putovali do jednoho z útočišť poblíž Wyndhamu. Útočiště byla ústupkem Rady osudovému poutu mezi dvojčaty. Nesmělo se připustit, aby Omegové umírali hlady a brali s sebou do hrobu své sourozence."





Tím, že Cass žije tak dlouho mezi Alfy, nedokáže se zařadit mezi Omegy. Je vyloučená z obou komunit, a ani do jedné zcela nepatří. Vylučuje ji i absence znetvoření, všude kam přijde, vzbuzuje pozornost. Navíc má silný citový vztah ke svému dvojčeti Zachovi. Snaží se omlouvat, všechny jeho činy. Přesto, že jí uvězní, nedokáže k němu cítit nenávist. Pomoci lstí se jí podaří z vězení uprchnout, a tak začíná její nekonečný úprk. Kamkoli se hned, je brzy objevena jasnovidkou ve službách Alfů. 

Kniha je psaná velmi čtivě, nepostrádá akční scény, překvapující odhalení, lásku ani putování. Svět po jaderné explozi je vystavěn originálně. Nechybí ani trochu tajemných schopností - jasnovidectví. Přináší nové nápady, které do příběhu dobře zapadají. Z postav je nejvýraznější Cassandra. Cass nejprve jen přijímá to co se s ní děje. Ani ji nenapadne, že by se mohla pokoušet změnit svět a jeho uspořádání. Postupně získává sebedůvěru, začíná věřit a používat své schopnosti. Rozhodně nejde o žádnou ufňukanou květinku, naopak je velmi silná osobnost, která dokázala dlouhé léta vědomě skrývat své schopnosti. Ostatní postavy a jejich charaktery jsou proti Cass méně výrazné. Co bych knize trochu vytkla je trochu umělé zapojení milostné line.  Milostný cit, mezi Cas a Kipem, se mi zdál trochu nepřirozený, daleko přirozenější mi přišlo jemné jiskření přitažlivosti s Krysařem.

Kniha se mi líbila hlavně svou originalitou a zapojením překvapivých momentů. No dobře, některé věci jsem trochu dopředu předvídala, ale to nezmenšuje účinek. Rozhodně si seženu i další díly, abych zjistila, jestli moje představa pokračování příběhu byla správná.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi