Sirotčinec slečny Peregrinové - Knihovna duší



Napsal: Ransom Riggs
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 496


Poslední díl trilogie, kterou napsal Ransom Rigss, Sirotčinec slečny Peregrinové: Knihovna duší,nás nechal na sebe čekat. Napínal čtenáře otázkou, jak naši hrdinové dopadnou a co se ještě přihodí.

Třetí díl nás zavede přesně do chvíle, kdy skončil díl předešlý. Proto je možná dobré si připomenout události z druhého dílu, aby čtenář mohl plynule navázat. Skupina podivných slečny Peregrinové a řada ymbryn jsou zajati Coulem. Jediný, kdo se je může pokusit zachránit jsou dvě uprchlé děti, Jakob a Emma. Ti neváhají ani minutu a společně s mluvícím psem Addisonem se pustí do nebezpečného dobrodružství. Vydají se po stopách unesené skupiny podivných, ale do cesty se jim staví stvůry, které je chtějí polapit.




Při pronásledování únosců se naše trojice zachránců dostane do podivuhodného místa zvaného Ďáblův akr. Jedná se o odporné, špinavé místo, plné darebáků a zločinců. Děti se dostávají do velkého nebezpečí. Pomůžou jim nejen Jakobovi podivuhodné schopnosti, ale i jejich průvodce, tajemný Sharon.

Text knihy je opět doprovázen fotografiemi, nebo možná je to naopak a autor se snažil co nejlépe přizpůsobyt děj právě fotografiím. Pro mě se staly jen jakousi kulisou příběhu a mrzelo mě jak je autor někdy až toporně zapracovával do textu. K tomu musím dodat, že po grafické stránce je kniha výborně zpracovaná. Předěli kapitol, obáka i vazba jsou dokonalé.



Z postav hrál prim určitě Jakob a jeho nově objevené schopnosti. Někdy si s nimi neuměl poradit, a někdy by byl daleko raději, kdyby je neměl. Emma Jakobova velká láska, jde s ním do nebezpečí ruku v ruce. Mluvící pes Addison hrál roli humorného prvku. Jeho vtipné hlášky nás měli pobavit. Už jen představa mluvícího psa je legrační. Sharon, tajemný průvodce. Jeho láska ke své lodi a zvláštní důvody, proč děti přepravil do Ďáblov akru, i když mu nedokázaly zaplatit.

Začátek knihy se mi zdál trochu moc rozvláčný, ale čím dál se děti dostávaly, tím byl děj akčnější. Tím, že se většina děje odehrává v Ďáblově akru a naši hrdinové jsou obkoleni nebezpečím, je tento díl asi nejstrašidelnější z celé série. Možná díky tomu je kniha napínavější a mě se moc dobe četla. Navíc, nové zkutečnosti, které se dovíme o vztahu Jakoba a Emmi knize dodají i romantický ostín. Akčnost ději dodá i velká bitva s padouchem a jeho nestvůrami.


Celkově hodnotím knihu kladně, i když už mě tak nepřekvapovala jako první díl, kdy bylo vše nové.
Je trochu škoda, že touto knihou vše končí. Naštěstí se můžeme těšit na filmové zpracování, ikdyž mezi námi, knihy jsou vždy lepší.

A jak to vše dopadne? To se dozvíte právě v knize, to vám přece nemůžu prozradit, pak by jste si totiž čtení nemohli dostatečně vychutnat.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji NAKLADATELSTVÍ JOTA



Knihu si můžete koupit ZDE

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi