Druhý břeh


autor: Hana Marie Körnerová
série: Kočár do neznáma
nakladatelství: MOBA (Moravská bastei)
počet stran: 376

Třetí díl série, která popisuje život dvou sester. Sestry musí uprchnout z Francii  kvůli revoluci, Ocitají se v Čechách a bez prostředků. Obě sestry volí sňatek, kvůli zabezbečení. Stefaniin manžel umírá na neštovice a tak se uchyluje u sestry Hermíny. Vydají se společně na Hermíninu svatební cestu. Čeká na ně cesta plná dobrodružství.

Výsledek obrázku pro hana marie körnerová

Hana Marie Körnerová je autorka řady knih. Píše nejen historické romány, Jejím oblíbeným prostředím je Francie osmnáctého a devatenáctého století. Nejznámější její kniha Andělská tvář byla zfilmovaná. Nedávno dopsala její pokračování. Její knihy mají velký úspěch u čtenářů. 

Kniha začíná svatební cestou Hermína a Jindřicha. Na cestu jede v doprovodu své ovdovělé sestry Stefanie, její nemanželské dcerky Adély. Navíc s nimi jede i Jindřichova věčně si stěžující matka,
a její dcery Žofie a Eliška. Cesta je plná dobrodružství a nebezpečí. Hermína si nemůže zvyknout, že už není potřeba počítat každý i jen sebemenší výdaj, je najednou bohatou ženou.

Přesto, že se jedná o třetí díl, do děje se dostanete velice lehce. Navíc na začátku jsou všechny události z předchozích dílů shrnuty a tak čtenář ví, jak příběh začínal. Děj je plný napínavých scén i odpočinkových chvilek s výklady okolí. Čte se moc dobře. Čtenář se nemůže odtrhnout od děje, aby věděl jak to bude pokračovat, co se stane. Je plný romantiky, lásky, napětí. 

Hospoda zvenčí působila přívětivě, ale zevnitř se ukázala jako nevlídná a studená. Lokál byl zcela prázdný a majitel, typický Tyrolák, už alespoň podesáté připomněl, že služby jsou omezené, protože je po sezóně. 
Jindřich se pokaždé ošil a jeho matka významně pohlédla na Hermínu a nahlas si povzdechla, jako by chtěla připomenout své obvyklé: Já vám to říkala.

Moc se mi líbila postava Hermíny. Je to nebojácná a statečná žena. Na tehdejší poměry asi dost nezvyklá kombinace. Rozhodně není žádná vystrašená chudinka, která se nedokáže o sebe postarat. Vzala si muže, kterého si sice váží, ale nemiluje. Byla napadána svojí tchyní, přece jenom byla nevěsta bez velkého věna. 

Její sestra Stefanie, je jejím pravým opakem. Je zvyklá, že se o ní někdo postará. Úmrtí svého manžela bere jako ránu pod pás. Nedokáže si představit svůj další život. Navíc se musí postarat i o svou nemanželskou dceru, ke které se nemůže přiznat. Kdykoliv se něco děje, omdlívá. Životní situace ji však přinutí konečně dospět a zjistit, že se musí postarat nejen o sebe, ale i o svou dceru. Nakonec přece jenom vezme svůj život do vlastních rukou. 

Trochu mi chybělo rozepsání postavy manžela Hermíny. Je tam jen jako stín, který se občas objeví, ale vlastně tam není. Přitom to může být zajímavý člověk, podle těch střípků. 

Kniha se čte moc dobře. Rozhodně jsem se nenudila. Autorka ví, jak naporcovat napětí a romantiku, tak aby z toho bylo chutné sousto. 


Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství MOBA
Knihu si můžete zakoupit Zde


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi