Jáchymovští démoni


Napsal : Vlastimil Vondruška
Nakladatelství : MOBA (Moravská Bastei)
Počet stran: 256

Mladý rytíř Jiří Adam z Dobrotína se náhodou připlete k vraždě. Jako písař Královské komory se snaží dopátrat pravdy a odhalit vraha. Je mladý, ve svém postavení nezkušený, ale plný odhodlání zachovat se správně a čestně. Jenže s vyšetřováním nemá vůbec žádné zkušenosti. Musí se spolehnou pouze na své znalosti logiky, které získal na škole. Do vyšetřování se mu pletou vlastní city k jedné mladé, krásné a prostořeké šenkýřce. 
Dokáže se mladý rytíř vypořádat se zločinem i s intrikami, které na něj číhají v Údolí svatého Jáchyma. Dostal pověření k prvnímu velkému úkolu a pokud si chce udržet své postavení, musí ukázat, že je schopný své poslání splnit. 
Konečně začal hluk zdola slábnout. Posadil se na kraj lůžka a nedočkavě nastražil uši. Najednou zaslechl výkřik a vzápětí klení. Některý z hostů zřejmě odmítal šenk opustit. Následovala dutá rána, hned po ní ještě jedna, chvíli byl klid  a pak se ozvalo prásknutí dveří. Doufal, že host, kterého zřejmě šenkýř vyhodil, byl poslední. jako na potvrzení zaslechl zavrzání svých dveří. Na prahu stála Ulrika. Ještě než vstoupila ozval se zdola přísný hlas.
"Sakra, a kdo tu uklidí? "
"Udělám to, otče. Ale až za chvíli. Běž spát."
" A ty? "
" Nestarej se!" křikla a dveře za sebou rychle zavřela. zastrčila závoru, zvedla ruce a přes ramena si shrnula okraj haleny.

Knihy Vlastimila Vondrušky mám ráda. Nejen jeho historické detektivky, jako právě Jáchymovští démoni , ale i obsáhlejší díla typu Husitské epopeje. Do svých příběhů dokáže přidat plno zajímavých detailů ze života obyčejných lidí. Vždy, když si knihy čtu, mám dojem, že sama v takové době jsem. Stává se ze mě prostá dívka, nebo urozená paní, záleží na tom, která postava je mi zrovna nejsympatičtější. 



Tentokrát je hlavním hrdinou mladý a nezkušený Jiří Adam z Dobrotína. Ve svém postavení písaře je nový a proto mu velmi záleží na tom, aby svůj první velký úkol dokázal splnit co nejlépe. Na rozdíl od svých kolegů v úřadě je čestný a poctivý. Tím, že je mladý, jsme mu ochotní odpustit pár omylů, kterých při svém pátrání dopustí, ale i jeho slabost pro opačné pohlaví. 

Líbí se mi, že v knize není příliš mnoho jmen a tak máme velmi dobrý přehled, kdo je kdo. Musím ještě upozornit na důležitou postavu šenkýřovi dcery Ulriky. Je to krásná, mladá a chytrá dívka, která je odvážná a dokáže si poradit v každé situaci. Jiřímu se velmi líbí, dokonale ho okouzlila. Přesto si na ni musí dávat velmi dobrý pozor. Další postava, která mě v knize zaujala je žena těžaře Huberta - Helena. Opět krásná paní, která je navíc velmi chytrá. Obdivují ji muži i ženy. 

Příběh je prostý. Mladý písař se snaží vyřešit zločin, který podle pověrčivých havířů spáchali démoni. Pomocí dedukce a svědectví lidí z okolí se pomalými krůčky dostává do zákulisí vztahů v osadě. Nemá to lehké, protože ho zprvu nikdo nebere moc vážně, ale postupně si respekt získá svými skutky. Možná je škoda, že víc nevyužil svého slepého informátora Xavera, na kterého jakoby v průběhu událostí zapomněl.


Tak jak jsme od pana Vondrušky zvyklí, jde o velmi příjemné oddechové čtení. Pobavíme se  a taky trochu poučíme. Tyto knížky mě velmi často nutí zajímat se dál a historii místa, kde se příběh odehrál a alespoň trochu informací si zjistit. Navíc příběhy našeho hrdiny Jiřího Adama z Dobrotína touto knihou nekončí. Naopak, všechno teprve začíná. Právě při plnění tohoto úkolu si písař Královské komory uvědomí, jak ho podobná vyšetřování baví a kdykoli bude mít možnost, začne s pátráním znovu. Jde o jeho osobní snahu o uplatnění spravedlnosti.

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství MOBA


Knihu si můžete pořídit ZDE

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi