Hrad Pravda


Nevím jak vy, ale mi milujeme zříceniny středověkých hradů. Rádi je objevujeme, procházíme mezi jejich ruinami a představujeme si, jak asi vypadaly v dobách své největší slávy. Kdo tam asi bydlel a jaké pohodlí poskytoval. 

Moje dcera musí všechno prolézt, až mám někdy obavy aby nespadla. Proto ji jen velmi zřídka povolím takovýto pohled z výšky. Většinou může jen tam, kam předtím vyšplhal můj přítel. Kolikrát se divím, kam až si oba troufnou. Jsou to moji kamzíci.


Zřícenina hradu Pravda stojí v oblasti přírodního parku Džbán. Zřícenina je volně přístupná, a vede k ní naučná stezka. O době založení hradu, se odborníci nemohou shodnout. Jedni ho vkládají do 14 století, jiní do 15. století. Výrazným nedostatkem je, že zde nebyl proveden archeologický výzkum. První písemná zmínka je z roku 1523, kdy Jan z Kolovrat prodal Pravdu Děpoltovi z Lobkovic.


V roce 1533 na Pravdě, využívané nejspíše jako lovecký hrad, sídlil úředník Jan z Mlékovic. Bohužel, způsob bydlení a komfort na Pravdě přestal odpovídat požadavkům tehdejších pánů a navíc jeho poloha je mimo všechny důležité komunikace. Proto se majitelům nevyplatilo do hradu investovat a ten postupně pustl. Už v roce 1953 je uzavřen a píše se o něm jako o "zámku pustém".
Od roku 1958 jde o chráněnou památku ČR.

Před hradem je krásný altán, ve kterém jsme si udělali piknik. Nachystali jsme si ovoce, tousty, bombóny a teplý čaj. Měli jsme se krásně. Rozhodně všem tento výlet doporučuji.

My jsme na zřícenině byli dvakrát.  Některé fotky jsou ze září, jiné už listopadu.








Září, bylo krásné počasí, sluníčko svítilo. Dole stejné místo s naší modelkou. 









Takhle vypadá šťastný pes, po dlouhé procházce a cvičení.


A co vy, znáte nějakou zříceninu, kterou nám doporučíte?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi