Víděňské bratrstvo


Autor: Ingar Johnsrud
Nakladatelství: Host
Počet stran: 448

Na předměstí Osla se stala masová vražda. Oběti patří k náboženské sektě Boží světlo. K případu je povolán vyšetřovatel Fredrik Beier s kolegou. Sekta je obestřena tajemstvím a nikdo neví, jak to mezi členy chodí. Fredrik objevil zvláštní souvislosti, které vedou k nebezpečným vědeckým experimentům prováděným na lidech. Vyšetřování vede až do dob druhé světové války, kdy pokusy na lidech začali. Zdá se, že pár lidí se zvráceným výzkumem nikdy nepřestalo. 

Zpočátku banální případ se změnil na hon na brutálního zabijáka, který má prostředky k tomu, aby ohrozil masy lidí. 

Kniha je prvotinou Ingara Johnsruda, ale ve výsledku to nepoznáte. Norský spisovatel předvádí schopnost výborného vypravěče, dovedně spřádá svůj příběh a nenechá svého čtenáře ani na chvilku odpočívat. Jeho román vyšel ve dvaceti zemích a to jde pouze o první díl z ohlášené trilogie. 



"Lesem vedla úzká rozbahněná cestička. Došli na svažitou paseku, kde se v namodralém světle silných přenosných reflektorů hemžili policisté v pláštěnkách. Paseka měla rozměry basketbalového hřiště a na konci stála bílá vila. Na pravo od ní si všiml nízké červené stodoly, na jejíž nájezdové rampě právě několik nebohých policistů vztyčovalo stan nad dvěma mrtvolami.
Uprostřed prostranství ležela další dvě těla. Jedno na zádech, druhé na boku a s podivně zkroucenýma nohama. "

Fredrik Beier je policista a je to zatraceně dobrý policista. Bohužel v jeho životě se stala tragédie, která ho poznamenala a nadřízení už nedůvěřují jeho schopnostem. Proto ho zařadili do týmu s problematickým kolegou Andreasem, který nemá žádnou úctu k autoritám a snaží se jim přihrávat pouze jednoduché případy. Tak se stane, že se zabývají zmizením Anety, dcery známé političky Wetreové. Vyšetřování dlouho nikam nevede, když jsou najednou voláni k masové vraždě. Někdo zaútočil na sektu Boží světlo, k nimž patřila i Aneta, a zabil několik jejich členů. Všichni ostatnmí se někam ztratili. Nikdo neví kde jsou a jestli jsou v pořádku. 

Pátrání dostane zcela novou podobu, když je na pozemku obývaném sektou, nalezena tajná laboratoř. Na co ji sekta používala? Co se tady, kousek od Osla, dělo. Co byla vlastně sekta zač a čím se zabývala? 

Styl Ingara Johnsruda je strhující. Dokáže čtenáře zaujmout, a svým vyprávěním ho donutí přemýšlet dopředu. Děj má více rovin, neodehrává se jenom v současnosti, ale přenese nás i do období druhé světové války. Postupně se jednotlivé části doplňuji. Autor má vše dobře promyšlené a vše mu do sebe zapadá jako puzzle. Nic není navíc, jako by se snažil každou stránku přeplnit dějem, aby se čtenář ani chvilku nenudil.


Jednotlivé postavy jsou nám načrtnuty jen zběžně. Pouze hlavní hrdina dostane více prostoru. Tím je pro nás skutečnější. Fredrik není žádný nedotknutelný spasitel, má své problémy, své černé můry, ale dokáže se přes ně přenést a plně se zabývat vyřešením případu. To, že má potyčky se svými nadřízenými, nám ho ještě více přibližuje. Kdo z nás něco podobného nezažil ve skutečnosti. Pro mě by mohlo být víc popsáno myšlení hlavního hrdiny. Vše  bylo jen v náznacích, kdy si čtenář musí hodně domýšlet. Další postavou, která má v příběhu své místo je přitažlivá kolegině Kafa. Je mladá, krásná a chytrá. Její přiřazení do Frederikova týmu sice není zpočátku moc výtané, ale nakonec se stane užitečným členem pátrání. 

Někdy možná popisuje autor vše až moc realisticky, ale k trileru to skrátka patří. Nejde o žádné vyžívání se v krvi a násilí, ale o uvedení čtenáře do reality. Když vyšetřujete masové vraždy, bez krve a ran se to zkrátka neobejde.

Jde o detektivku, která má i prvky thrilleru. Pokud budete hodně hledat, najdete i romantickou stopu, kterou si možná autor připravil pro další díl trilogie. Ne vše je vyřešeno, mnoho otázek nám zůstává. Už teď se těším na pokračování knihy a doufám, že dostanu odpovědi na své otázky. 


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Host
Knihu si můžete pořídit ZDE


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi