Laurus


Autor: Eugene Vodolazkin
Nakladatelsví: Knihy Omega
Počet stan:353

Arsenijův dědeček byl velmi vzdělaný muž. Přesto, že žil na vesnici, uměl číst, znal tajemství léčivých rostlin, vyznal se v historii i v zeměpisu. Všechny své znalosti se snažil předat svému vnukovi. A Arsenij byl velmi vděčný žák. Učení ho bavilo a již ve velmi mladém věku dokázal pomáhat a léčit. Po Kristoforově smrti Arsenij automaticky nastoupil na místo léčitele. Vše by mohlo jít v zajetých kolejích, kdyby se jednoho dne, k Arsenijovu domu nezatoulala Ustina.

Arsenij se do ni zamiloval a brzy spolu žili jako muž a žena. Když otěhotněla, bylo jejich štěstí kompletní. Bohužel při porodu nastaly komplikace a Ustina i její dítě zemřeli. Ztráta milované ženy a dítěte byla pro Arsenije velkou ránou. Rozhodl se odejít ze svého domova, pokusit se žít jinak, lépe. Tak začala velká Arsenijova pouť.  Postupně si vybuduje slávu svými léčitelskými schopnostmi. Přesto ho pořád něco žene jinam a dál.

Ten chlapec má bezpochyby zvláštní dar, zapsal si jednoho dne Kristofor. Tak rychle se všemu učí. Ukázal jsem mu všechna tajemství rostlin, tím se vydělá na obživu. Předám mu i jiné znalosti, abych mu rozšířil obzor. Jen ať pozná, jaký je skutečný svět.

Příběh se odehrává v patnáctém století v Rusku. Lidé žijí prostým životem a přesto že věří v boha, stále jsou živé různé pověsti a pohanské rituály. V té době jsou lidé často sužovány morovými epidemiemi, kterým se nedokáží bránit. Umírají bohatí i chudí, mnohdy vymřou celé rodiny, nebo vesnice.



Kniha se mi nečetla vůbec lehce. Nejde o klasický příběh s jednoduchou zápletkou, která směřuje k vyřešení, nebo šťastnému konci. Jde o knihu plnou protikladů, náboženských úvah, filosofie. Často se do příběhu zamotává i nadpřirozeno. Kristofor dokáže nahlédnout do daleké budoucnosti, Arsenij vidí přicházet smrt atd. Je to dost matoucí, často to odvádí od samotného děje, ale pokud vytrváte ve čtení, dostane se vám zvláštního čtenářského zážitku. 

Arsenijův život je v knize rozdělen na čtyři části. Mě se nejvíc líbilo jeho dětství s dědečkem. Je to nekrásnější část knihy, které pro mě bylo nejsrozumitelnější. Arsenijovi léčitelské schopnosti se také vyvíjejí. Pomáhá lidem nejen pomocí bylinek, ale i svým dotekem. Díky přikládání rukou se jeho pacienti zázračně uzdravují, předává jim svou energii i naději.

Celým příběhem prostupují silné emoce. Láska, porozumění, smutek, zoufalství, vina, sebeobětování atd.. Arsenij se po smrti Ustiny a jejich syna propadá sám do sebe. Tím, že si změní jméno, jako by umřel. Pohřbil sám sebe a začal žít jako někdo jiný. 

Je to opravdu neobvyklý příběh, skládající se z velmi různorodých kousků. Celek však dává dohromady harmonický výsledek. 

Za knihu k recenzi děkuji NAKLADATELSTVÍ OMEGA


Knihu si můžete pořídit ZDE






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi