Sochař


autor: Scott McCloud
nakladatelství: Jota
počet stran: 496

Kdysi jsem byla přesvědčená o tom, že komiks je jen pro lidi, kteří nezvládají číst. Byla jsem přesvědčená, že komiks nedokáže vyvolat v lidech stejné emoce jako kniha. Jak jsem se mýlila mi předvedl Scott McCloud a jeho Sochař

David Smith je sochař. Ještě na škole dostal šanci stát se slavným. Promarnil jí a teď je zoufalý. Touží tvořit, ale nedokáže prorazit na výsluní. Za umění by dal svůj život. Když dostane šanci získat zvláštní schopnosti, výměnou za svůj život, nezaváhá a sáhne po ní. Získá 200 dní na vytvoření něčeho jedinečného, něčeho co tu zůstane, i když on už tu nebude. Jenže co se stane, když potká lásku svého života?


Příběh se soustředil na dva faktory lidského života. První a zpočátku hlavní části Davidova  života je jeho práce. Konkrétně jeho sochy, do kterých dává celé své srdce. Snaží se pomocí svých děl předat ostatním zprávu o svém životě. Nejde mu jen o samotnou tvorbu, touží po uznání. Chce aby jeho sochy vidělo co nejvíce lidí. Když se mu  nedostává přízně kritiků, myslí si, že jeho život nestojí za nic.

Druhá část lidského života jsou vztahy a láska. David ji odkládá až na druhou kolej. Zdá se mu, že pro něj není důležitá, že se ho vlastně netýká. Jenže potká anděla. Doslova se k němu snese z nebe a David se zamiluje. Jak to změní jeho vnímání světa a života?


Musím přiznat, že na mě komiks zapůsobil velmi emotivně. Přitom se jedná o celkem běžnou zápletku faustovského typu, který se prakticky ničím neodlišuje. David, velký smolař, vymění svůj život za nadpřirozené schopnosti, které mu mají zajistit slávu a úspěch. Do toho zamotáme motiv lásky a máte celou knihu jako na dlani. Přesto dokáže McCloud v čtenáři vyvolat silné emoce. Možná je to tím, jak emoce dávkuje a dokáže si s nimi hrát. Počátek je velmi depresivní, kdy se boříte v beznaději. Poté přijde chvíle naprosté euforie, kdy je David pohlcen prací a nadšení ze svých děl, pak následuje další deprese a další euforie.. Jde o dost protichůdné emoce a závěr je velmi silný, alespoň pro mě. 

Sochař je povedený hlavně po grafické stránce. Obrázky jsou dokonale propracované, vyvedené v melancholické modré barvě, která dodává příběhu citový náboj. Na kresbách je poznat velká zručnost autora, který dokázal zobrazit detaily, ale i obrazy města, New Yorku. Velkou invenci musel autor dát i do ztvárnění uměleckých děl, které David Smith vytvářel. 

Zaujalo mě i prostředí, ve kterém se komiks odehrává. Pohybujeme se mezi umělci v New Yorku. Autor se trochu vysmívá některým rádoby umělcům, a jejich nesmyslným dílům. Jako by se ptal podle čeho se dá rozlišit opravdové umění od kýče. Ukazuje nám, že někdy nezáleží na kvalitě, ale na propagaci. 

Pro mě jde o velmi krásně udělanou knihu, která dokáže rozplakat. A co si budeme povídat, i poplakat si je někdy fajn. 

Za knihu k recenzi děkuji NAKLADATELSTVÍ JOTA


Zakoupit si ji můžete ZDE








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi