Medová smrt


Autor: Hanni Munzer
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 346

Minulost může ovlivňovat osudy celé rodiny. I když si to Felicity nepřipouští, i její život ovlivnila historie. Možná, že když odhalí souvislosti dokáže se vyrovnat se současnosti. Její babička umírá a ve stejný den zmizí její matka. Co se stalo, proč matka bez jakéhokoli vysvětlení odjela do Říma a co znamenají tajemné výstřižky článků, které si babička schovávala?

Možná je někdy dobré zastavit se a ohlédnout se zpět, do minulosti. Zeptat se na osudy svých předků, jací byli, co vše zažili a jak moc je to mohlo ovlivnit, a jak to následně ovlivnilo vás. Měli by jsme se umět z historie poučit a chyby, které udělaly naši předchůdci již neopakovat. 

Říká se, že pravda je občas těžší, než sám Bůh dokáže unést. Přitom je závislá na své vlastní fyzikální stránce. Když to člověk čeká nejméně, vyplave na povrch jako bublina na hladinu a z něčeho ho obviní.
Mojí rodinu tohle postihlo, když zemřela moje babička a následně ve stejný den moje matka beze stopy zmizela.
Byly tak vyvolány události ze starých, zažloutlých listů, ležících na dně zapomenuté krabice.
Minulost nás dostihla.



Kniha popisuje osudy jedné rodiny. Vrací nás do období druhé světové války, kdy mladá a velmi nadějná zpěvačka líčí svůj příběh. Elizabeth se zamiluje do židovského lékaře. Jejích láska je tak silná, že brzy následuje svatba. Jenže osud si s mladou rodinou zahrál. V zemi začne sílit antisemitismus. Zpočátku se o okolní dění Elizabeth moc nezajímá, ale když začnou platit různé omezení, začíná tušit, že není vše v pořádku. Rozhodnou se pro útěk do zahraničí. Bohužel váhali až moc dlouho a útěk se jim nezdaří. Navíc otec rodiny zmizí beze stopy. Jak se má mladá matka, nyní již slavná zpěvačka, zachovat a jak se dokáže postarat o svou rodinu?

Knihy z tématikou druhé světové války jsou pro mě velmi zajímavé. Je dobré znát naši historií a poučit se z ní. Vyhledávám příběhy, které se dívají na stejné období z různých stran. Snažím se díky tomu získat plastický obraz o době a životech lidí. 

Medová smrt nás vezme na začátek dvacátého století, kdy se nám snaží zprostředkovat atmosféru té doby. Nejstručnější popis si vyžádalo období druhé světové války, kdy se v rodině Elizabeth stanou nejzásadnější změny. Díky Elizabeth a její kontaktům se podíváme do nejvyšších kruhů německé společnosti. Děj se odehrává v luxusních hotelech, kavárnách, kde se dá sehnat pravá zrnková káva a smetana, budeme nakupovat v nejluxusnějších obchodech, přesto se i tady setkáme s  hrůzami války. Mučení, nespravedlnosti, ponižování a to vše pod rouškou dokonalosti a korektnosti. Přečteme si o neskutečných činech, které jsou schopni lidé dělat jen proto, že mohou. V období druhé světové války měli někteří důstojníci pocit, že jsou zosobněním práva a pořádku a ať udělají cokoli, bude jim to prominuto. Na druhé straně se našli lidé, kteří neváhali obětovat své životy, aby zabránili zlu. Postavili se mu na odpor a svým úsilím dosáhli toho, že nakonec bylo zlo poraženo. 

Děti byli pro Gustava důkazem, že existuje přirozený rozum. Dospělí zase důkazem, že člověk dokáže převrátit i jednoduchou pravdu tak, že pak nikdo neví, jaká byla původně. A z toho vznikají války. 

Hlavními postavami knihy jsou ženy. Začínáme u velmi nepraktické Elisabeth, která byla donucena okolnostmi postarat se o celou svou rodinu, a nakonec ukázala, že když musí dokáže zabojovat. Deborah, zpočátku popisována jako naivní holčička, musela velmi rychle dospět a přes tíhu okolností se postavila na tu správnou stranu. Až po Felicity a její matku, které díky objevování historie dokázali objevit i cestu k sobě navzájem. 

Autorka knihu věnovala ženám odboje za druhé světové války. Obdivuje je za to co dokázaly a jak se vypořádaly se situací ve které se ocitly. Navzdory nebezpečí, postavily se nepříteli a riskovaly své životy. Důležitou stránkou knihy jsou mezilidské vztahy. To jak je popisuje, jak si s nimi autorka hraje je vynikající. 

Kniha mě vtáhla a nepustila. Prožívala jsem s hlavními hrdinkami jejich radosti i smutky, beznaděj i vítězství. Líbilo se mi množství postav, kdy každá byla jedinečná a v průběhu děje se měnily a dozrávaly. Kromě žen z jedné rodiny nesmíme zapomenout na další postavy, moudrý Gustav, laskavý strýček Leopold, odvážná Marlene atd. Zejména v druhé polovině knihy děj gradoval. Pořád se něco dělo a začalo stoupat napětí. 

Je dobře, že se k tématu druhé světové války stále vracíme. Jde o to abychom ani mi ani naše děti nezapomněli, jaká to byla hrůza a co vše se stalo. 

Za knihu k recenzi moc děkuji nakladatelství Omega a

 knihkupectví Knihy Dobrovský

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi