Kniha RADOSTI


Autor: Douglas Carlton Abrams
Dalajláma
Desmond Tutu
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 368

Kniha o setkání dvou nositelů Nobelovi ceny míru, dvou jedinečných přátel. Toto setkání bylo ve znamení rozhovorů o radosti. Jeho Svatost Dalajláma i arcibiskup Desmond Tutu jsou známí tím, že kam vkročí, tam rozdávají radost. Jejich dobrá nálada je velmi nakažlivá. Přesto, že to v životě neměli snadné, dokázali si zachovat optimismus a umí se radovat i z maličkostí. Douglas Adams se pomocí rozhovoru, který s oběma slavnými muži vedl, snaží přijít na návod, jak si i my, obyčejní smrtelníci, můžeme zachovat štěstí v dnešním světě plném krutosti, povinností a stresu. 



"Opět platí, že cesta radosti pramení z pocitu sounáležitosti a cesta smutku má své kořeny v izolaci. Jakmile vnímáme jiné bytosti jako izolované, od nás oddělené, pak se pro nás stávají hrozbou. Jestliže je však chápeme jako součást nás samotných, cítíme s nimi sounáležitost, jsme s nimi propojeni, pak neexistuje problém, který bychom nevyřešili - společně. "

Díky Knize radosti nahlédnete do zákulisí života dvou slavných mužů. To že se jedná o jeho Svatost Dalajlámu a arcibiskupa Desmonda Tutu, kteří jsou pro většinu lidí tou pravou morální autoritou, dělá jejich historky ještě zajímavější. Oba do nich vkládají ponaučení, kterým nám chtějí ukázat cestu, jak se dokázat radovat ve svém životě. Díky jejich rozhovorům si můžeme daleko lépe představit jaký jejich život opravdu je. Že i oni mají své každodenní starosti a povinnosti, které jsou možná daleko větší než starosti a povinnosti většiny z nás. 

Kniha je plná humoru a rad, jak se dokázat vyrovnat i s velmi složitými situacemi, které nás mohou potkat. Nahlédneme do způsobu, jak se udržovat v pohodě, jak bojovat s hněvem, závistí a dalšími negativními pocity. Je lepší si je přiznat a bojovat s nimi, nebo pomocí různých cvičení docílit toho, že je  nebudeme vůbec pociťovat? Jak je důležitá každodenní meditace? 


"Pokud jde o utrpení, nechci je ani nejmenší.
Pokud jde o štěstí, nemám nikdy dost.
V tom není žádný rozdíl mezi ostatními a mnou.
Požehnej mi, abych se mohl radovat ze štěstí druhých. "
Tím, že je kniha tvořena formou rozhovorů, dostávají možnost vyjádřit se ke stejné věci oba duchovní vůdci. Kladením otázek jsou vedeni k tomu, aby zodpověděli ty nejzákladnější otázky, které trápí velkou spoustu lidí. Abrams mezi jednotlivé části vkládá vysvětlení vzájemných vztahů obou mužů, jejich životních peripetií i výsledky nejnovějších vědeckých výzkumů. To celé tvoří velmi čtivý komplex.  


Rozhodně se nemusíte bát, že by jste se nudili spoustou pravidel, které vám budou předneseny. Nikde v knize nenajdete příkazy, co musíte dělat, nebo jak se musíte chovat. Vše je podáno jako doporučení, které si aktéři vyzkoušeli sami na sobě. Ne vždy se schodnou, ale i rozdílné myšlenky se mohou podat bez hádek a urážek, dobrosrdečně a s vzájemnou úctou. To je další věc, kterou by jsme se měli naučit.

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství JOTA


Knihu si můžete pořídit ZDE




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi