Volba - klíčový okamžik


Autor: Jakub Trpiš
Nakladatelství: J. Trpiš
Počet stran: 216


Na knihu jsem se velmi těšila. Nejen že jde o českého autora, ale dokonce mi sám knihu poslal. Paráda. Obálka je sice trochu depresivní, ale možná právě díky tomu, jsem na ní byla opravdu zvědavá. 

„Zdá se mi o světě v plamenech. O jaderných bombách, které dopadají jedna za druhou a polykají města jako rakovina. O našem dožívání v podzemním krytu, kde se z nás pomalu stávají zvířata. Ty sny jsou tak živé. Bojím se, že se jednou budu chtít probudit a zjistím, že je pozdě.“

Tomáš je mladý muž v nejlepších letech. Ačkoliv se zdá, že mu nic neschází, upadá do stále větší deprese. V práci to s ním jde od desíti k pěti a po marných pokusech vzdává i snahu o opětovné sblížení se svou ženou Eliškou. Aby toho nebylo málo, pronásledují ho postapokalyptické sny plné beznaděje. Depresivní nálada ho opustí až v okamžiku, kdy se seznámí s podivínským psychologem Kohlem, který mu ukáže, jak být šťastným a lepším člověkem. To je ovšem jen začátek Tomášova příběhu, který nakonec vyústí ve strhující finále.

Kniha Volba je literárním debutem mladého českého autora Jakuba Trpiše. Prolínají se v ní prvky duchovní literatury, sci-fi, detektivky, psychologického i milostného románu. Poprvé vyšla v roce 2012. Příběh v sobě nese silné poselství, které může změnit život jednotlivce i celé společnosti.

Život není jednoduchý a každý z nás zvládá různé situace jinak. Tomáš má hodnou ženu, malý byt a celkem zajímavou i když špatně placenou práci. Chtěl by ale víc, chtěl by velký dům, cítit se v práci oceňovaný a svou ženu už asi taky nemiluje. Co s tím? Pokusí se vyhledat pomoc psychologa. Ten mu ukáže cestu, jak se stát opět spokojeným člověkem. Ukáže mu jak se nenechat ovládat svým egem. Díky tomu se najednou opět začne radovat ze života. 




" Necháváš se ovládat svým egem, jsi jeho vězněm. Ego je dobrý sluha, ale špatný pán. Myslíš jen na své problémy. Máš pocit, že se proti tobě spiknul celý svět. Nedokážeš pořádně jíst, spát ani milovat. Chodíš do práce a z práce jako živá mrtvola. Tohle není život, ale pomalá smrt. Nenávidíš sám sebe za to, čím ses stal, jen si to nedokážeš připustit. Díváš se jen na sebe a nevnímáš okolní svět. Ztratil jsi svou jiskru. Zapomněl jsi úplně za všechno. Na všechno! Pořád máš pocit, že o tobě vůbec nic nevím? "

Kniha je plná duchovního poselství. Většina z nás se snaží něco dokázat, za něčím se ženeme a zapomínáme se radovat z všedních obyčejných maličkostí. Život nám proteče mezi prsty a když se po letech otočíme, zjistíme, že to hlavní jsme promeškali. Jsem ráda, že existují knihy, které nás učí, že můžeme žít plnohodnotný život a stačí k tomu jen malinko změnit postoj k světu a sami k sobě. 

V knize vám autor na pozadí smyšleného příběhu ukáže jaké máme možnosti změnit svůj život. Poskytuje nám jakési zrcadlo, které nám pomůže uvědomit si co je v životě nejdůležitější. Tomáš svou cestu najde, jenže ho čeká velká zkouška. Dostane se do skupiny vyvolených, kteří mají za úkol něco změnit. Není lehké bojovat proti nečisté politice. Většina lidí se snaží jen přežít, nevyčuhovat, být schovaný v davu. Není lehké sebrat odvahu a pokusit se něco udělat, vystoupit vpřed. Kniha mě překvapila svým aktuálním poselstvím pro nás všechny. Je třeba někdy pro něco se nadchnout. 

Je pravda, že se mi kniha nečetla zrovna lehce. Plno odboček, sny, které zdánlivě do děje nezapadají. Vše se ale nakonec spojí a vysvětlí. Psychologická rovina mi připadala popsaná velmi jednoduše. Změna Tomáše proběhla až moc snadno a rychle. Zdá se mi, že je k tomu potřeba daleko víc práce. Nejedná se o text, který rychle zhltnete. Alespoň já jsem si ho dávkovala abych byla schopná ho uchopit. Nicméně musím knize přiznat jistou hodnotu, pro každého čtenáře. Navíc dokáže překvapit. Knihu rozhodně doporučuji. 

Za knihu k recenzi děkuji autorovi Jakunu Trpišovi. 






Komentáře

Bardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi