S cejchem vraha


Autor: Jan Bauer
Nakladatelsatví: MOBA (Moravská Bastei)
Počet stran 240

Historickým knihám jsem poslední dobu propadla. Když jsem měla možnost pustit se do čtení vyprávějící o době Rudolfa II, kdy děj se navíc odehrává v Praze, nezaváhala jsem ani na okamžik. 

Mordy v časech císaře Rudolfa II. Lukáš Trobl z Květnice, syn z nepříliš významného českého rodu, se po studiích na evangelické univerzitě v Heidelbergu vrací do Čech a uchází se o místo na císařském dvoře. Upřímně řečenose více než studiu suchopárných věd věnoval studiu šermu, v němž dosáhl značného mistrovství. V malostranské krčmě se dostane do hádky s vlašským alchymistou. Přes císařský zákaz soubojů se muži utkají a Lukáš svého soupeře lehce zraní. Druhý den ráno je Lukáš zatčen, neboťjeho protivník je nalezen mrtev. 

Mám ráda knihy, se kterými se nejen pobavím, ale i něco nového dozvím. Naše historie je velmi zajímavá a pokud je podaná jako příběh, je to ještě lepší. 

Na místě někdejšího souboje už bylo ticho. Vrch Petřín se zahalil do tmy, ale v oknech ana ulicích Menšího Města přežského probleskovala mihotavá světla. Lukáš nijak netoužil bloudit ve tmě petřínskými zahradami, a tak se konečně vyplížil z hlohového keře a opatrně se vydal k nejbližšímu stavení. Městští biřici, kteří by ho mohli zatknout za nedovolený souboj, byly zjevně titam a na starost s potrhaným kabátcem zatím raději zapomněl.Větší hlavu mu dělali jiné věci. Jednak neměl kde spát a pak jeho cestovní vak zůstal v Bellarminiho laboratoriu.

Lukáš se ocitá v Praze, která je v dobár Rudolfa II plná alchymistů, vědců, ale i zlodějů, šizuňků a vrahů. Tím, že nové prostředí nezná, není divu, že se zaplete do sporu, který nakonec končí tragicky. Lukáš se ocitá ve vězení, jen díky přímluvě významného strýčka dostane šanci. Musí vypátrat skutečného vraha alchymisty a to do dvacetičtyř hodin, V Praze se nevyzná, nikoho nezná, jak by se mu mohlo podařit najít zločince? Naštěstí mu přispěchá na pomoc krásná hospodská. 


Přiběh je výborně zasazený do doby, ve které se odehrává. Je napínavý, a dobře se čte. Možná jen ten začátek, je trochu zdlouhavější, než by bylo zapotřebí. Občas se v textu vyskytli drobné chyby, ale dalo se to přejít. Hlavní postava Bakaláře Lukáše je dobře vykreslená. Maldý muž, dokončil studia a myslí si, že na něj čeká jen to dobré. Lehkovážně si nepřipouští žádné nebezpečí. Po hlavě se vrhá do soubojů a potyček. Tereza, krásná, mladá, počestná dívka, která propadla kouzlu mladého bakaláře. Jejich slovní potyčky jsou zábavnou složkou knihy. 

Moc se mi líbila i zápletka s alchymisty a jejich bádáním. Někteří z nich podvádějí a snaží se obohatit na úkol kolegů, ale vyskytují se tu i opravdoví vědci. Snaha o získání kámene mudrců a přeměny levných kovů ve zlato. Navíc vše zastřešuje boj o moc, kdy ani ten nejvlivnější pán si nemohl být jistý svým postavením, díky neustálým intrikám. 

Knihu rozhodně doporučuji všem, kteří se rádi projdou historickou Prahou. 

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství MOBA

Knihu si můžete zakoupit ZDE










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi