Deník fejsbukové matky


Autor: Lucie Nachtigallová
Nakladatelství : Omega
Počet stran: 160

Kniha, která je celá sestavená pouze pomocí statusů. Vynikající nápad. Statusy vypovídají nejen o jednotlivých událostech v rodině, ale i o náladách a hnutích mysli jednotlivých členů rodiny.

Je to kniha, ve které nenajdete klasický začátek ani konec. Nemá strhující děj, ba ani žádnou hlavní dějovou linku. Nemá ani ilustrátora či slavného spisovatele, jak bývá zvykem. Nemá dokonce kladného či záporného hrdinu. Můžete ji začít číst zepředu, zezadu, nebo třeba i odprostřed, a přesto vám nic neuteče.
Je plná statusů. Obyčejných, ale přesto neuvěřitelných, vtipných, nepředvídatelných minipříběhů, které přináší sám život. Příběhů matky tří dětí, věčně pracujícího manžela, psa, želvy, šneků a několika koček. Matky, která má neobyčejný smysl pro humor, sebeironii a schopnost vypointovat své příběhy coby maminky na mateřské dovolené do statusů, ve kterých se budete možná poznávat i vy a u jejichž čtení se budete nepřetržitě usmívat. 

Knížka, kterou (a v tomto případě nejde o klišé) napsal s úsměvem na rtech sám život. 



Musím se přiznat, že jsem knihu brala do ruky s dost kritickým pohledem. Co je to za nápad, napsat knihu jen ze statusů. Ano, facebook mám ráda a některé hlášky jsou vážně vtipné, ale celou knihu? Kdo to bude čít? A bude mě to bavit? Ale stačilo jen knihu otevřít a po pár řádcích jsem se začala smát a v tu chvíli jsem vzala knihu na milost.

Načapala jsem syna s celou jeho flotilou aut a vláčků u záchodové mísy.
Matka: " Co děláš, synu?
Fanda: " U čůrání mi do záchodu spadla mašinka, tak za ní hážu další mašinky, aby ji mohly společně vytáhnout."

Když jsem sama byla na mateřské dovolené, psala jsem deník pro moji dceru. Zaznamenávala jsem do něj naše společné každodenní peripetie. Tato kniha je taky takový deníček autorky. Je pravda, že v mém životě se nevyskytovalo tolik katastrof. Moje dítě neucpávalo záchod, nerozsypalo mouku po kuchyni. Možná je to díky tomu, že jsem měla jenom jedno, ale naproti autorce jsem měla doma dva psi, dvě kočky a ještě fretlu. Takže méně dětí, ale více zvířat. 


Zdroj

Přesto se mi zdá, že těch katastrof bylo na jednu ženu až moc. Proto obdivuji autorku za její optimismus - pokud tedy všechny statusy jsou pravdivé. Autorka má nadhled, smysl pro humor, který je z jejich mini textů čitelný, ale i smysl pro dramatičnost. I z celkem obyčejné situace dokáže udělat na pár řádcích zábavné drama, kterému se rádi a hlasitě zasmějeme. 

Nejde o knihu, kterou čtete jedním dechem, spíš doporučuji si ji dávkovat. Pokud vám zrovna doma něco nejde, nebo se vám na procházce pes vyválel v něčem dost nechutném, tak místo nadávání stačí otevřít knihu a hned je vám líp. Nejen že někdo jiný zažívá to samé, ale mnohdy i daleko horší nehody. Proto je život hned snesitelnější a veselejší.

Doporučuju nejen všem unaveným matkám, kterým se zdá že nemohou vše zvládnout.


Za knihu k recenzi moc děkuji Knihy Dobrovský a Knihy Omega

Knihu si můžete koupit ZDE



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi