Literární spolek Laury Sněžné


Autor: Pasi Ilmari Jaaskelainen
nakladatelství: Paseka
počet stran: 320

Ella Milanová je vášnivá čtenářka a to už od malička. Čte vše, co se jí dostane pod ruku, nikdo se nediví, když se z ní stane učitelka literatury. Dokonce se rozhodne publikovat svou povídku v místním tisku. Vůbec netuší, jakou tím způsobí lavinu událostí. Ella postupně odhaluje tajemství, která se všichni snaží skrýt. 

Pamatovala si jak voněla tráva, když ležela na trávníku a četla si knihu pohádek. Vybavila si vůni otcova potu, když se po dlouhém běhu posadil vedle ní na pohovku. Našla i vůni nedělní kávy a čerstvě upečené buchty, i vůni toho modrého krému, kterou ji matka při nemoci roztírala na prsou a na zádech. 
Ella Milanová vzpomínala s největším nasazením. Snažila se kolem vůní vystavět trojrozměrné obrázky a rozpohybovat je. Bušila do své paměti jako do vrtošivého automatu na kávu, ale z minulosti se jí navraceli jen drobné střípky. Kdyby se všechny její vzpomínky z doby mezi narozením a konfirmací seřadily za sebou, vznikl by z nich nanejvýš desetiminutový krátký film - zrnitý a zmatený a nepřesný. 


Na knihu Literární spolek Laury Sněžné jsem se moc těšila. Rozporuplné reakce čtenářů mě jen utvrdili v tom, udělat si na dílo vlastní názor. Mám ráda, když si spisovatel hraje se slovíčky, skládá je do zajímavé mozaiky a když je v nich i myšlenka jsem velmi spokojená. Tohle všechno mi kniha splnila. Ella přemýšlí o smyslu života, o sobě samé, ale i o společnosti, literatuře, rodině... 

Ella je zastupující učitelka. Po studiu na vysoké škole se vrhla do práce.  Osud  ji dopřál na čas zaměstnání v rodném městě, neváhala a přijala ji. Jako učitelka literatury se náhodou dostane ke knize, jejíž obsah je mírně řečeno zvláštní. Děj všeobecně známé knihy od Dostojevského se změní. Jak je to možné? Je to jen vtip, který si na ní někdo připravil, nebo náhoda? 
Ella se rozhodne zjistit, jak je možné změnit děj knihy. Začne pátrat po jejím původu, ale nikdo ji to nedokáže, nebo nechce vysvětlit. Při svém pátrání zjistí, že změněný obsah jedné knihy není jediná záhada, která se vyskytuje v městečku Zaječín. 

V knize je plno krásných nápadů. No jen si představte, že by jste si vzali známou knihu, např. Pýchu a předsudek a najednou by se pan Darcy místo Elizabeth zamiloval do Jane? Nebo kdyby si Elizabeth vzala Collinse? Děj by se změnil a už by to nebyla kniha, kterou všichni známe.Není to jediný dobrý nápad, líbila se mi HRA, kterou spolu spisovatelé hrají, záhada psů, kteří utíkají atd. 

Kniha se nečte lehce a ani po přečtení se vám nevykouří hned z hlavy. Spisovatelé se v knize změnili na pouhé polykače lidských příběhu a neúprosné sběrače pocitů, které potřebují pro svojí literární tvorbu. Kniha je plná fantazie a tajemna. Pořád jsem čekala, kdy na mě vykoukne trpaslík, vodník nebo víla. Všechno je jen naznačené, každý čtenář si může domyslet trochu příběhu jen sám pro sebe. Záleží na fantazii čitatele. 

Za knihu k recenzi děkuji Palmknihy
Knihu si můžete pořídit Zde

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi