Breviář pozitivní anarchie-Vlastimil Vondruška


Napsal: Vlastimil Vondruška
Nakladatelství: MOBA (Moravská bastei)
Počet stran: 335

Knihy spisovatele Vlastimila Vondrušky mám ráda a čtu je velmi často. S radostí se podívám do historie naší země a dozvím se zajímavosti o životě běžných lidí, měšťanů i šlechticů pomocí smyšleného zajímavého příběhu.  Kniha Breviář pozitivní anarchie je z jiného soudku. V této knize nenajdete smyšlený příběh, jde o soubor úvah na aktuální události v Evropě. 

I když by asi přesnější název pro tuto knihu byl Ideologie v době uprchlické krize, nechci být konjunkturální a podbízet se bulvárně laděným titulem. Snažil jsem se, aby kniha byla maximální míře objektivní. Jde totiž o hodně, i když si to možná neuvědomujeme. Snesl jsem - jak doufám - věrohodná fakta o tom, že cesta, kterou v posledním desetiletí kráčí evropská společnost, opakuje fatální chyby našich předků. Mnohé z toho se nám samozřejmě líbit nemusí, ale Adam a Eva byli kdysi vyhnáni z ráje a od té doby se nikomu nepodařilo tam vrátit. A rozhodně se to nepovede ani smrští nesmyslných kroků, impotentních nařízení a amatérských rozhodnutí současných vládců. naše momentální směřování nevede do ráje, ale do pekla. Přesto tahle kniha nešíří poplašné zprávy, ale je pouhou historickou analýzou.

Tentokrát se autor zaměřil na současné problémy společnosti a porovnával je s podobnými problémy, které řešili lidé v minulosti. Pomocí ohlédnutí do historie si můžeme vzít příklad z toho, jak se s jednotlivými situacemi vypořádali a jaký to mělo dopad na jejich život. Souhlasím s tvrzením, že historie se opakuje. Proto by jsme ji měli znát a poučit se z ní. 

Kniha je rozdělená do pěti kapitol. Dějepis trochu jinak, Dějiny versus ideologie, Demokracie versus tyranie, Pragmatismus versus naivita, Migrační krize a závěrečný epilog. Moc se mi líbí, jak autor využil ukázky z knih a citáty různorodých osobností. Text to výborně doplňuje a podporuje myšlenky autora.



Knihu Breviář pozitivní anarchie jsem si velmi pozorně pročetla. Je pravda, že ne se vším co je v ní napsáno souhlasím. Jistě bych s autorem o některých pasážích mohla diskutovat. Nicméně jsem nad jeho výroky přemýšlela a  v hlavě si zobrazovala argumenty, kterými bych mu jeho tvrzení mohla vyvrátit. Naopak, v některých otázkách s ním naprosto souhlasím. Nechci tady vypisovat v čem se shodneme a v čem ne. Jde mi spíš o to, aby lidé dokázali akceptovat i jiný názor a dokázali o něm mluvit a to bez hádek a křiku.

Na všech vysokých školách se žáci od prvních školních kroků učili umění diskuse. Na lekcích jim mistr přečetl text, pak ho rozebral, přednesl k němu námitky a způsob, jak námitky vyvrátit, a pak měli diskutovat žáci. I zkoušky se vedly formou diskuse, nikoli jen bezduchým memorováním faktů.
Moc se mi líbil exkurz do historie a přirovnání některých událostí z minulosti k dnešním situacím. Mnohým z čtenářům se naskytne nový pohled na pojmy jako demokracie, lidská práva, genderová studia atd. Občas je nutné podívat se na problémy i z jiného úhlu. Nejde o to, změnit svůj názor, ale možná dokážete víc pochopit své oponenty.

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství MOBA

Knihu si můžete pořídit ZDE



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi