Lara- Skutečný příběh...


Autor: Anna Pasternak
Nakladatelství: JOTA
Počet stránek: 384

Kdo jiný by mohl vědět více podrobností z života slavného spisovatele, než jeho příbuzní. Proto je zcela přirozené, že Anna Pasternakova píše o slavném členu své rodiny. Vše je díky tomu zobrazeno daleko citlivěji. Nespoléhá se pouze na konstatování holých faktů. Má přístup k rodinné korespondenci a fotografiím a tím je kniha opravdu plná autentických informací z života Borise Pasternaka.

Kniha Doktor Živago je velmi často zařazovaná do povinné četby. Proto ji většina z nás velmi dobře zná. Jsou knihy, které přečtete a velmi rychle na ně zapomenete a pak jsou tu ty, které vám do života zasáhnout. I po letech si dokážete vybavit pocity, které jste při jejím čtení zažívali. Doktor Živago je jedna z těch nezapomenutelných knih. Proto mě velmi zajímalo, jak kniha vznikla a jak žil její autor. Zajímalo mě, jaká byla ve skutečnosti žena, podle které Pasternak zobrazil Laru. 

Démon mě provází až k ránu,
splácím svůj pomýlený věk.
Srdce mi vysají, než vstanu,
upíři mrzkých vzpomínek
na čas, kdy pro posedlou pannu
ulice byla útulek
a náruč mužů byla lék.


Životopisy slavných osobností jsou pro mě velmi lákavé. Jak se jejich osud odvíjel, jak se stalo, že zrovna oni byli tak vyjimeční. Kniha Lara - skutečný příběh, který inspiroval román Doktor Živago je takový životopis slavného spisovatele Borise Pasternaka. Důležitá úloha jeho milenky Olgy Ivinské je tady velmi dobře předestřeno. Přesto, že si ji Pasternak nikdy nevzal, je zřejmé, že v jeho životě hrála velmi významnou roli. Bez její lásky a podpory by možná slavné dílo nikdy nevzniklo.

Olga za svou lásku zaplatila dost vysokou cenu. Vždy byla až ta druhá, ta která se musela spokojit jen s rolí milenky. Její láska byla tak silná, že vydržela osočování, vězení, výslechy, pracovní tábory. Za svou lásku bojovala proti všem. Kniha je plná citátů z knihy Doktor Živago, ale jsou zde i citace z Pasternakových básní, dopisů a dalších písemností. Pomocí nich ukazuje určitou shodu s tím, co spisovatel zažíval a co nechal prožít i své literární hrdiny. Zažíváme autentické pocity lásky i odloučení, štěstí i zklamání a to vše zapsal do svého díla. Možná proto je tak vyjímečné a i po letech nezapomenutelné. 
Anně Pasternakové se povedlo velmi živě vykreslit osudy Borise Pasternaka a jeho velké lásky Olgy Ivinské. jejich láska byla velmi silná a dokázala přežit plno překážek. Mohlo by se zdát, že všechny výhody z jejich vztahu získal Pasternak a sám nehodlal obětovat nic, ale jeho láska byla pro Olgu velmi důležitá. 

Drží mne jako šelmu v kleci.Jsou místa, kde se lidé těší svobodě a světlu,ale já slyším jen vytí smečky,a nevidím cesty ven.Kolem mne tmavý les, břeh jezera pokácená jedle,kam se hnu, něco mi stojí v cestě.Ale budiž. Už mi na tom nesejde.Jak vůbec mohu něco takového psát- já ničema a zlosyn,jenž rozplakal svět nad krásou rodné země?

Kromě ústrků, kteří Pasternak zažíval v oblasti lásky, musel se smířit i s režimem a omezeními, které do země přinášel. Přesto nehodlal svou milovanou zem opustit a za všech okolností byl rozhodnout zůstat ve své vlasti. Už při tvorbě knihy Doktor Živago věděl, že bude velmi těžké knihu vydat. Olga byla kvůli tomu uvězněná a prožila si své peklo na zemi v pracovním táboře, ale ani poté Boris nepřestal a pokračoval v psaní. Měl problém získat práci a uživit svou i Olginu rodinu. Velmi riskoval aby se jeho kniha dostala k čtenářům. Když za ni dostal Nobelovu cenu - byl donucen ji odmítnout.

Anna Pasternaková porovnává život Doktora Živaga a jeho autora Borise Paternaka. Je až s podivem, kolik paralel se tam dá najít. Boris Pasternak je zde představen jako muž plný rozporů. Muž který se nedokáže rozhodnout, který nepřemýšlí nad následky svých činů, muž který se nebojí bojovat za svou věc proti režimu. V osobním životě nedokázal prosadit svou vůli v protikladu s tím byl velmi odvážný jako autor, který se dokázal vzepřít. 

Kniha mě donutila znovu vzít do ruky Doktora Živaga a opět se do něj začíst. Tentokrát už ale budu vidět v Živagovi Pasternaka a v Laře Olgu. Myslím si, že si čtení daleko víc užiji.

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství JOTA


Knihu si můžete pořídit ZDE





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi