Dcera čarodějnice


Napsala: Paula Brackston
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 320

Kniha dcera čarodějnice mě upoutala hlavně svým názvem. Slibovala fantasy plnou kouzel a zaříkání. Proto jsem ji s velkou radosti otevřela a pustila jsem se do čtení. 

Bess Hawksmithová neměla lehký život, ale v době ve které žila, rok 1628, to nebyla žádná vyjimka. Tvrdá práce, nemoci, nedostatek peněz a nevědomost obyčejných lidí pohodlnému životu nepřispívali. Přesto byla Bess se svým životem více než spokojená. Měla milující matku, pracovitého otce, navíc ještě bratra a sestru. Bohužel mor si vybral svou daň. Najednou zůstaly s matkou sami. To, že Bess přežila, se stala záminkou. Její matku obvinili z čarodějnictví a obvinili ji po právu. Opravdu byla čarodějnicí a to samé chtěla pro svou dceru. 



Jmenuji se Elizabeth Jane Hawksmithová a mám tři sta osmdesát čtyři let. každé stěhování si žádá nový deník, a tak začíná tato Kniha stínů. 

Kniha slibuje velmi zajímavou zápletku. Odehrává se v několika časových pásmech. Pokaždé sledujeme osudy Bess Hawksmithová. Popisuje nám jak žila v jednotlivých stoletích. Snažila se vyvarovat kouzlům a magií. Zdálo se jí, že tím může uniknout svému pronásledovateli. Gideon ji pronásledoval celá staletí. Vždy, když si myslela, že mu unikla, si ji našel a snažil se jí získat. Bess se snažila být užitečná a své umění věnovat pomoci lidem. Znala bylinky, uměla vyrábět léky a své umění používala k pomoci druhých. Její velkou slabostí byla touha po lásce a společnosti dalšího člověka. To ji často přivádělo do nebezpečí. 


Kniha je rozdělená do čtyřech částí nazvaných stejně jako  pohanské svátky: Imbolg, Beltain, Litha a Samhaijn. Děj začíná v roce 2007, kdy si Bess začne budovat svou existenci ve vesnici Vrbové. Popisuje nám jak si upravuje dům na místo vhodné pro čarodějku. Nezapomíná na ochranu, na rituály k uctění přírodních bytostí. Začne budovat svou bylinkovou zahrádku a vyrábět své léky a olejíčky. Své výrobky prodává na trhu. K jejímu domu se připlete mladinká dívka Tegan. Bess v ní vycítí potenciál a pomalu ji začne zasvěcovat do svého umění. Konečně má někoho, kdo je jí blízký a s kým může otevřeně mluvit a sdílet s ním své pocity. Bohužel pokaždé, když pocítila k někomu blízkost objevil se Gideon. Bude tomu tak i tentokrát? Opět se mu podaří překazit Bess její plány? 

V každé části se dozvíme jiný příběh s života čarodějky. Nejprve nás odvede na počátek svého zasvěcení, kdy se stane čarodějkou, do roku 1627. V části nazvané Beltain se ocitneme v Londýně roku 1888. Je zde zmínka i Jacku Rozparovači. Bess nám v této části nabízí novou hypotézu o identitě známého vraha. V části Litha vypráví Bess o svém životě v roce 1917 a první světové válce. V nejkratší části Samhainu zůstaneme v roce 2007.

Vyvolávám živelné duše éteru, přízraku života,
aby nás ochraňoval a pomáhal nám s kouzly.
Ty, jenž vytrváváš a jsi všude, ve všech směrech,
v ohni a vodě a zemi a vzduchu. Provolávám ti slávu a vítám tě. 


Moc se mi líbili zejména části popisující osud Bess v průběhu staletí. Měla opravdu velmi zajímavý život. Hodně cestovala, žila svou prací a svým uměním. Bylo mi líto, jak moc osamělí život vedla a jak se musela pořád otáčet a bát se. Zápletka byla velmi zajímavá a místy napínavá,autorka s ní dokázala velmi zajímavě pracovat a zcele ji využít. Bohužel jsem se nedokázala ztotožnit s hlavní postavou. Tak jak to má u čarodějnic být, byla i Bess velmi silná, vyrovnaná a chytrá žena. Bohužel celý svůj život si s sebou nosí svůj smutek a samotu. Možná právě to mě od hlavní postavy drželo dál.

Knihu doporučuji každému, kdo má rád příběhy plné kouzel a magie. Nemusíte věřit všemu co se v knize píše, stačí si jen sednout a knihu si pořádně vychutnat. 

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství Omega a

 knihkupectví Knihy Dobrovský


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Oldřich z Chlumu román a skutečnost

Kluk na větvi